Artikelen © Diana Vernooij 2006
terug naar Aandachtig en nieuwsgierig
Het Groene Licht, 17 december 2006

Leven van religies

1e column in Het Groene Licht: Zoeken naar iets groots, 17 december 2006
2e column: Islamitisch feminisme, 28 januari 2007
3e column: Door het soefisme terug bij het jodendom, 25 februari 2007
4e column: Reli-reizen over het web, 2 april 2007
5e column: Meditatie, juni 2007
6e column: Oogsten wat je gezaaid hebt, juli 2007
7e column: Zuivere islam, september 2007
8e column: Vrouweniftar, oktober 2007
9e column: Vipassana in de bossen van Naarden, november 2007

"Leven van relgies" is een serie van Diana Vernooij. In haar column zal Diana telkens een ontmoeting tussen het Christendom en een andere religie behandelen. HGL vroeg haar naar het waarom.

Diana schrijft vanuit haar persoonlijke ervaring over wat haar inspireert en nieuwsgierig maakt. Aan de hand van een voorbeeld, een verhaal, een mens, een stukje geschiedenis, vertelt Diana over iets waaruit een inspirerende ontmoeting tussen religies ontstaat.

Diana over haar column: “Ik wil deze reeks graag maken omdat ik het zelf een verrijking vind om kennis te hebben van het Jodendom, de Islam en het Boeddhisme. Als voorganger stop ik veel van die kennis en inspiratie in een overweging, maar meestal niet zo expliciet. Ik wil liever geen weerstand oproepen in de dienst. Een column is een mooie manier om dat wel expliciet te maken, die verschillen en overeenkomsten tussen religies."

“Wat weet ik van die andere religies? Toen ik filosofie studeerde heb ik me verdiept in het Jodendom in een bijvak Theologie. Ik studeerde af in het vak Filosofie in relatie tot het Christendom. Het Boeddhisme is sinds jaar en dag een grote inspiratiebron voor mijn dagelijks leven. Ik ga meermalen per jaar op boeddhistische retraite (in Nederland) en zit ook in de redactie van Vorm & Leegte, een prachtig boeddhistisch kwartaalblad. Daar zorg ik o.a. voor de rubriek Forum, over boeddhistische antwoorden op maatschappelijke en ethische vraagstukken."

“En last but not least: sinds ik met mijn partner Ekram ben, ontmoet ik de Islam dichterbij. Ekram is opgevoed in de Islam maar is als jong volwassene en zeker na de revolutie en machtsovername van Khomeini in zijn geboorteland Iran, knap kritisch geworden naar de Islam. Ik lees veel over de islam en ook heb ik ontmoetingen georganiseerd tussen religies."

terug naar: start
Dit is de site van Diana Vernooij