Inspirerend & gedegen

Sociaal ondernemerschap is niet liefdadigheid kunnen doen dankzij je winst. Sociaal Ondernemen heeft een radicaal andere insteek: samenwerken om dingen voor elkaar te krijgen in de wereld, het beste uit iedereen halend.

Ik ben werkzaam als manager Sociaal Ondernemerschap. Wij begeleiden mensen om hun leven weer op de rit te krijgen nadat ze uit de maatschappij zijn gevallen. Het is mijn werk om het ondernemerschap van onze medewerkers en de organisatie zelf te ontwikkelen.

dnoDoen, Maatschappelijke Opvang heten we, we zijn een kleine organisatie (4 regio's en ruim 70 medewerkers) en ik werk er sinds 2006. Zes jaar begon ik in de regio Noord-Kennemerland vanuit Alkmaar. Ik zorgde ervoor dat de crisisopvang de wijk inging: niet langer meer met allen in een pand, maar mensen in een crisis kregen direct een eigen kamer in de stad om aan hun eigen herstel te kunnen werken. Door te denken vanuit onze cliënten veranderden we ons aanbod, van opvanggericht naar begeleiding op maat met ondersteunende opvang.
Vanaf januari 2012 werkte ik na de fusie met de opvang in Den Helder als manager voor de vestiging Kop van Noord-Holland. Het ouderwetse sociaal pension puilde uit en deed niemand meer recht. We hebben er van de gemeente de opdracht gekregen om een opvang te maken, gericht op doorstroom. Met het project "Verder komen, méér doen!" hebben we samengewerkt met Goede Doelen fondsen én de ondernemersverenigingen van Den Helder om de uitbreiding en verbouwing voor elkaar te krijgen. Zo ontdekten we onszelf als een sociale ondernemer, ipv een not-for-profit organisatie.
En nu ben ik manager Sociaal Ondernemerschap voor alle vestigingen van dnoDoen.

Ik heb filosofische antropologie gestudeerd, en ben afgestudeerd op de kenleer en deugdenleer van Thomas van Aquino. Ik studeerde posthbo bedrijfskunde, volgde verschillende trainingen en cursussen zoals coaching en kwaliteitsauditing.
Ik werkte als studiesecretaris, bureaumanager, intern organistie-adviseur bij respectievelijk de Katholieke Raad voor Kerk en Samenleving, De Hoog ontwerp + onderzoek, en de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam. Ik was directeur van bezinningscentrum De Tiltenberg en manager bedrijfsbureau van de Bibliotheek Amstelveen.
Als coach heb ik kunstenaars, ondernemers en managers gecoacht bij het realiseren van hun ambities.

Ik schreef over management onder andere in het septembernummer van Tijdschrift voor Begeleidingskunde 2 (3), 2013, het artikel De stiltekracht van een manager.
Verder schreef ik onder andere:
Vrouwen zwaaien er niet langer de scepter, nakaarten over de sluiting van De Tiltenberg, 2003
Back to Business, sleutels voor vreugde in leven en werken, voordrachten training op ZIN, klooster voor zingeving en werk, Vught, 2005
Compassie met stress, een proeve van tonglenmeditatie. Artikel gepubliceerd in Herademing, tijdschrift voor spiritualiteit en mystiek, themanummer Met ziel en zakelijkheid, 2006.
En verder natuurlijk alle overwegingen die ik in mijn functie als voorganger van De Duif in Amsterdam houdt, zie Overwegingen. en andere artikelen over Boeddhisme en levenbeschouwing in: artikelen .

terug naar: start
Dit is de site van Diana Vernooij