M’Bay, directeur van de vakschool in Mboro


Een vriendelijke wat gereserveerde man verwel­komt ons als we het terrein buiten de stad Mboro oprijden. Zes jaar is hij al leraar, wist ik. Nu zien we op zijn bureau een envelop gericht aan de directeur. Promotie gemaakt? Hij glim­lacht, het stelt niet veel voor. Zijn bureau ligt vol met stapels papie­r. We zitten op een paar houten stoelen. Hij maakt een bakje Nescafé voor ons. Ergens van ver scharrelt een leerling een paar zakjes oplos­melk voor me op. Dan leidt hij ons rond langs gebouwen, lokalen en vertelt over plannen en projecten.

Beschrijving: C:\Users\gebruiker\Pictures\2012-01-02 foto's senegal dec 2012\foto's senegal dec 2012 489.JPG
Een bossige omgeving, losse gebouwen, zand­wegen ertussen. Een refectorium zonder tafels en stoelen, die waren elders nodig. De stu­den­ten zitten er op de grond bij het eten, vertelt hij. Op een boom staan de roosters van iedere dag en afdeling. Het verbaast me hoeveel afde­lin­gen ik zie staan op het rooster. We zien niet meer dan een stuk of 20 leerlingen in totaal rond­lopen.

Beschrijving: C:\Users\gebruiker\Pictures\2012-01-02 foto's senegal dec 2012\foto's senegal dec 2012 488.JPG

Een lokaal met een stuk of zeven slungelige jon­gens. Het zijn jongeren uit de omgeving die een snelcursus voor elektriciens krijgen. De meeste leerlingen wonen hier voor een jaar of twee jaar. Op de vakschool zijn de vakken: bouwen, auto­techniek, elektri­citeit, metaalbewerken, hout­bewerken en er is ook een kappersopleiding. De meisjes zitten niet alleen op de kappersopleiding, ik zie er een lopen in een overall. De regering bevordert positieve dis­criminatie in de techniek, zegt de directeur.

Waarom vind ik de man en de school zo sympa­thiek en ben ik ook zo triest? Het computer­lo­kaal ziet er geweldig uit. Uit Luxemburg gekre­gen van de scouting, zoals zoveel. Als ik opmerk dat er veel kabels liggen, hoor ik dat het internet nog niet is aangesloten, daar zijn ze nog mee bezig. Ik bijt op mijn tong, botte Hollander.

Beschrijving: C:\Users\gebruiker\Pictures\2012-01-02 foto's senegal dec 2012\foto's senegal dec 2012 484.JPG

We worden langs het kippenproject geleid, althans de kippen zijn dood gegaan door een virus. Een kippenproject lijkt zo makkelijk maar het is kwetsbaar en virusgevoelig. Ze moeten het weer opnieuw opstarten. We zien een tuintje met wat planten – een individueel projectje om wat geld te verdienen. We zien een serie gebouwde muurtjes. Muurtjes van betonblokken en zand gemaakt, zonder cement – zodat ze steeds op­nieuw kunnen beginnen. Een berg steenschilfers: als je dat vermaalt kun je klei maken, voor het nieuw op te zetten project pottenbakken.

Het gebouw van de kappersopleiding is in verbou­wing. Er hangen platen aan de muur van geknipte modellen. De overdekte veranda wordt bij het lokaal getrokken, zodat er meer plek is voor het leslokaal. Er hangt een groepje jongeren rond die aan het slopen zijn, zo te zien.

 

Beschrijving: C:\Users\gebruiker\Pictures\2012-01-02 foto's senegal dec 2012\foto's senegal dec 2012 498.JPG

De windmolen is gemaakt door iemand die daar­na in Dakar ging werken. De koeling werkte op de windmolen. Maar nu is de windmolen stuk, niemand weet hoe die te maken. En ook is het eigendom niet van hen, dus kunnen ze hem ook niet slopen om de onderdelen te gebruiken. Ze hebben de koeling maar weggehaald. Onderweg, vlak voor Mboro hebben we ook 5 niet functio­ne­rende windmolens te zien, de bladen waren er af.

In de houtbewerkingsafdeling zaagt de docent eenzaam een grote hoop latten aan stukjes. Hij toont ons werkstukken van leerlingen. Een stoel is een eindexamenproject. Bij metaalbewerking zijn een paar jongeren aan het lassen. Ze lachen en lonken. Ze proberen ons over te halen ook iets te komen lassen.

Beschrijving: C:\Users\gebruiker\Pictures\2012-01-02 foto's senegal dec 2012\foto's senegal dec 2012 495b.jpg

Weinig leerlingen. Het kan toeval zijn, of de aan­staande vakantie, maar het kan ook malaise zijn die ik opsnuif. De kippen zijn immers ook al een paar jaar dood.

Er is een hele kleine hulppost voor EHBO. Het ziet er oud en goed gebruikt uit. Niet alles doet het meer en er is behoefte aan medicijnen en verband. Uit de omgeving komen er soms ook mensen langs. Er hangt een poster tegen aids.

Zijn school bestaat nu zes jaar, vertelt de direc­teur. Dankzij hulporganisaties uit het buitenland bestaan ze nog steeds. De scouting in Luxem­burg steunt hen enorm. De overheid betaalt de docenten niet uit, na zes jaar nog steeds niet.

Dan brengt hij ons bij een lagere school in Mboro, die hoort bij dezelfde organisatie. Een lagere school waar met name de kinderen welkom zijn die moeilijkheden hebben omdat ze wees zijn of gehandicapt of onhandelbaar. Een enthousiaste vrouw laat ons een paar lokalen zien. Kinderen liggen op een kleed de grond te slapen.

En hij wil ons ook nog een ander project laten zien, een binnenplaats met een bar – waar hij ons rijst met vis en uiensaus aanbiedt. Een groepje mensen pakt cadeautjes in. Dat is voor Kerstmis voor die kinderen die nooit cadeautjes krijgen.

Beschrijving: C:\Users\gebruiker\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\foto's senegal dec 2012 511.jpg

De bovenverdieping wordt verbouwd, daar moet een restaurant komen. Een waanzinnig mooi uitzicht, vrolijke kleuren, het is bijna klaar. Ze hopen er geld mee te gaan verdienen voor de scholen. Ik kruis mijn vingers dat dit project echt doorgaat.

terug naar: start
Dit is de site van Diana Vernooij